Batthyany.hu | A díj története
2003
page-template-default,page,page-id-2003,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,side_area_uncovered_from_content,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

A gróf Batthyány Lajos és gróf Zichy Antónia díjról

Általános tájékoztató:

A Magyar Batthyány Alapítvány – gróf Batthyány Lajos miniszterelnök és felesége, gróf Zichy Antónia emlékének tisztelegve – támogat minden olyan kiemelkedő és példamutató tevékenységet vagy hősies cselekedetet, mely korunk társadalmi, gazdasági, politikai kihívásaira praktikus és pragmatikus, a lehetőségekkel és szükségszerűségekkel arányos választ ad. Ezzel pedig a magyar nemzet jobbítását, Magyarország sikerességét és nemzetközi elismertségét, a gazdálkodói tradíciók megőrzését és megújulását, a kisközösségek és a család egységét, a hitbéli és egyetemes értékeket érvényesülését, a tudomány, kultúra, művészet és oktatás fejlődését is erősíti.

Ezen kimagasló teljesítmények elismerésére a Magyar Batthyány Alapítvány a gróf Batthyány Lajos díjat és a gróf Zichy Antónia díjat alapítja.

A díjak védjeggyel oltalmazottak, használatuk kizárólag a védjegy jogtulajdonosa, a Magyar Batthyány Alapítvány hozzájárulásával lehetséges.

A díjak egyidejűleg erkölcsi és anyagi elismerések.

A Magyar Batthyány Alapítvány tavaly ítélte oda első alkalommal, ám hagyományteremtő jelleggel, a 2019-ben alapított gróf Batthyány Lajos és gróf Zichy Antónia-díjakat, melyeket olyan személyek kaphatják, akik kiemelkedő és példamutató tevékenységük révén korunk társadalmi, gazdasági, politikai kihívásaira praktikus és pragmatikus, a lehetőségekkel és szükségszerűségekkel arányos választ adnak.

A Magyar Batthyány Alapítvány felkérésére a 7 fős Bíráló Bizottság áttekintette a beérkezett jelöléseket, és megtette javaslatát a Kuratórium felé. Idén a Bizottság Kónya Imrét és Bogyay Katalint javasolta díjazásra, melyet az Alapítvány Kuratóriuma elfogadott. Az idei díjazás fővédnöke Balog Zoltán, református püspök, a 2020. év gróf Batthyány Lajos-díjazottja.

Kónya Imre az Ellenzéki Kerekasztal létrehozásának kezdeményezője, a szabadon választott országgyűlés első ciklusában parlamenti frakcióvezető, majd belügyminiszter a díjjal kapcsolatban így fogalmazott: „Eszmélésem óta arra gondoltam, hogy valami többet kellene tennem, mint ami családomnak, szűkebb környezetemnek jó. Már nagyon korán a nemzetben találtam meg azt a közösséget, amiért tenni lehet, amiért tenni érdemes. Bogyay Katalin, nagykövet, a Magyar ENSZ Társaság elnöke, Magyarország korábbi ENSZ és UNESCO állandó képviselője, az UNESCO 36. Közgyűlésének elnöke, a londoni Magyar Kulturális Központ alapító-főigazgatója, író, diplomata édesapja nagyon erős útravalóját idézte, melynek nyomán könnyű volt megfogalmaznia, mit jelent a köz szolgálata: „Én esküt tettem arra, hogy az embereket szolgálom és segítem.”

A Díjakat Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke és Batthyány Boldizsár adta át. A díjátadón Potápi Árpád kiemelte: „Mindkét díjazott – Kónya Imre és Bogyay Katalin – munkássága, tevékenysége, szellemisége idehaza és a határon túl is értékteremtő, megismételhetetlen és örökérvényű.”

2021-ben a Magyar Batthyány Alapítvány posztumuszdíjakat is odaítélt. A gróf Zichy Antónia-posztumuszdíjat Prof. Dr. Zimányi Vera (1930-2021), a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsésztudományi Karának alapító tagja, egyetemi tanára, majd Professor Emeritája kapta, akinek neve összeforrt a Batthyány család történetének hiteles kutatásával is. Gróf Batthyány Lajos-posztumusz díjban Balázs Ferenc (1951-2020), Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar énekes, zenész és zeneszerző részesült.

„Zimányi Vera meghatározó szerepet vállalt a Batthyány-ak több évszázadra visszanyúló történetének kutatásában és hiteles feldolgozásában, így örökké emlékezni fogunk rá és megőrizzük munkásságát. Balázs Fecó énekes, zenész és zeneszerző dallamai, hangja és karaktere mindvégig velünk marad.” – emelte ki Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke.