Batthyany.hu | Aktualitások
1234
page-template-default,page,page-id-1234,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,side_area_uncovered_from_content,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
Aktualitások

gróf Batthyány Lajos és gróf Zichy Antónia-díj

Lezárult a gróf Batthyány Lajos és gróf Zichy Antónia-díjak idei jelölési időszaka. Köszönjük a beküldött jelöléseket. A hiányzó dokumentumok esetleges pótlását július 30-ig lehet elküldeni.

Idén is bárki állíthatott jelöltet a gróf Batthyány Lajos és gróf Zichy Antónia-díjakra, melyek – tavalyhoz hasonlóan – október 6-án, a Batthyány Tematikus Héten kerülnek átadásra a Batthyány-örökmécsesnél. Az idei díjazás fővédnöke, a 2020. évi gróf Batthyány Lajos-díj díjazottja, Balog Zoltán főtiszteletű Püspök Úr.

A Magyar Batthyány Alapítvány 2019-ben hozta létre a gróf Batthyány Lajos és gróf Zichy Antónia-díjakat, melyeket olyan személyiségek kaphatják, akik korunk társadalmi, gazdasági, politikai, stb. kihívásaira innovatív választ adnak. A díjazottak pénzjutalom mellett a címadók arcképével ellátott emlékéremben részesülnek.

Az Alapítvány a díjazottak kiválasztásához idén is 2021-ben is független szakmai bíráló bizottságot állított föl, melynek tagjai: Balog Zoltán fővédnökletével Prof. Dezső Tamás, a Migrációkutató Intézet igazgatója; Dr. Fehér Éva, a TEK orvos igazgatója; Prof. Monok István, az MTA Könyvtár és Információs Központ főigazgatója; Dr. Pallós Nikoletta, a Batthyány Lajos Alapítvány főigazgatója; Tordai Teri, Kossuth és Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész; valamint Dr. J. Újváry Zsuzsanna, történész, nyugalmazott egyetemi docens.

A bíráló bizottság értékelése és felterjesztése után a Kuratóriumi döntésre szeptember elején kerül sor, a díjakat október 6-án, a Batthyány Örökmécsesnél adják át.

A Batthyány Tematikus Hét programja

Idén október 4-én, Körmenden indul a Batthyány Tematikus Hét, melynek fő eseménye a gróf Batthyány Lajos és gróf Zichy Antónia-díjak átadása.

Az Alapítvány a gróf Batthyány Lajos és gróf Zichy Antónia-díjak hivatalos és ünnepélyes átadásához kapcsolódóan tavaly – hagyományteremtő szándékkal – hozta létre a Batthyány Tematikus Hetet, vidéket is bekapcsolva a programsorozatba.

Idén Körmenden, október 4-én „A Batthyány uradalmak” című kiállítással, valamint a „Tony – Szeressétek egymást és tiszteljétek Atyátok emlékét!” című színdarabbal indul a program.

„A Batthyányak és a ferences rend kapcsolata” című pályázat

Hamarosan kihelyezésre kerül a Pesti Ferences Rendi Templom Kossuth Lajos utcai homlokzatára gróf Batthyány Lajos és boldog Batthyány-Strattmann László bronzba öntött portréja