A díjak története

A gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjak története

Az Magyar Batthyány Alapítvány a gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjakat társadalmi célú innováció keretében gróf Batthyány Lajos miniszterelnök és felesége, gróf Zichy Antónia emléke tiszteletére alapította 2019-ben, és idén negyedik alkalommal adományozz oda olyan kiemelkedő személyeknek, akik nemzetünkért, közösségünkért, a családokért, a magyar anyaföldért és hitünkért példamutató tevékenységet végeztek.

Az Alapítvány filozófiája szilárd és időtálló, melyhez körülményektől függetlenül tartja magát: kiemelten fontos, hogy az általa képviselt öt alapérték - Hit, Család, Nemzet, Föld és Közösség - erejét embertársai felé közvetítse.

Minden korszaknak megvannak a maga kihívásai, így a mi életünkben is számos olyan feladattal szembesülünk, amelyekre példaértékű egyéni és közösségi válaszoknak kell születniük.  Ez most, 2023-ban is fokozottan érvényes: olyan időszakban élünk, amelyben nincsenek kész válaszaink, így kreativitásunkra, tudatosságunkra és rugalmasságunkra ugyanúgy szükség van, mint az összefogás és az együttműködés erejére.

Az elmúlt három évben több mint 70 jelöltre érkezett nevezés, ami komoly sikere a díjaknak.

Jelmondat

2021-ben indítottuk el, hogy minden évben választunk egy arra az évre különösen érvényes jelmondatot.

2023-ban a Díjak egyik névadójától, gróf Batthyány Lajostól választottunk

„ ...személyes érdekeit a közjónak alávetni mindenki tartozik...” 

Egyrészt pontosan ez a Díjak üzenete, másrészt 2023-ban az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175.évfordulóján hét civil szervezettel kötött megállapodásunk értelmében egy kétéves rendezvénysorozathoz is kapcsolódunk, mely szimbolikus, példamutató és egyben jelzés értékű proaktív cselekedet a közös magyar társadalmi értékeket őrző és gyarapító szervezetek között.

A nehéz idők 2022-ben nem kerültek el bennünket, ezért választottuk a Tu praesens cura, Domino committere futura. – Tedd, mi ma kell híven, s a jövőt majd rendezi Isten.” (Plautus) jelmondatot.

2021-ben a jelmondat: „Per aspera ad astra – Rögös az út a csillagokig.”

 Az előző évek díjazottjai:

 2022-ben a gróf Batthyány Lajos-díjat Martonyi János, jogtudós, korábbi külügyminiszter érdemelte ki, míg a gróf Zichy Antónia-díjat Ritz Judit, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Bálint Sándor Szeretetszolgálatának intézményvezetője vehette át.

 2022-ben az Alapítvány posztumusz díjakat is adományozott. Gróf Batthyány Lajos-posztumusz díjat Szőcs Géza (1953-2020), magyar költő, politikus; gróf Zichy Antónia-posztumusz díjat Kopp Mária (1942-2012), orvos, klinikai pszichológus, az MTA doktora; illetve Konrád Istvánné (1951-2022), a Magyar Piac Szövetkezet elnök-alapítója kapott.

 2021-ben a gróf Batthyány Lajos-díjat Kónya Imre, az Ellenzéki Kerekasztalt kezdeményező Független Jogászfórum elnöke, míg a Zichy Antónia-díjat Bogyay Katalin kapta, aki nagykövet, a Magyar ENSZ Társaság elnöke, Magyarország korábbi ENSZ és UNESCO állandó képviselője, az UNESCO 36. Közgyűlés elnöke, a londoni Magyar Kulturális Központ alapító-főigazgatója, író, diplomata.

 2021-ben a Magyar Batthyány Alapítvány posztumusz díjakat is odaítélt.

Gróf Batthyány Lajos-posztumusz díjban Balázs Fecó (1951-2020), Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar énekes, zenész és zeneszerző részesül. A Díjat fia, Balázs Fecó fia, Balázs Ferenc vette át. Gróf Zichy Antónia-posztumusz díjban Prof. Dr. Zimányi Vera (1930-2021), a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsésztudományi Karának alapító tagja, egyetemi tanár, majd professor emeritája részesült, akinek neve összeforrt a Batthyány család történetének hiteles kutatásával is. A Díjat, Dr. J. Újváry Zsuzsanna, a PPK történésze, nyugalmazott egyetemi docens, Zimányi Vera szellemi örököse vette át. Mindkét posztumusz Díj átadására az Ünnepélyes Gálán került sor.

 2020-ban a gróf Batthyány Lajos-díjat Balog Zoltán, református püspök, míg a Zichy Antónia-díjat Dr. Nagy Natália, az Ungvári Egyetem docens asszonya kapta. Ebben az évbe a COVID-19 járvány miatt csak szűk körű hivatalos átadásra volt lehetőség.

 Bíráló Bizottság:

A jelölések elbírálása a Bíráló Bizottság, míg a Díjak odaítélése a Magyar Batthyány Alapítvány Kuratóriumának feladata. Immáron hagyomány, hogy a Batthyány Lajos-díj első, 2020-as díjazottja, Balog Zoltán a díjazás fővédnöke és a Bíráló Bizottság tiszteletbeli elnöke.

2023-ban a Bíráló Bizottság tagjai:

Balog Zoltán - fővédnök, tiszteletbeli elnök

  1. Bogyay Katalin – a 2021-es gróf Zichy Antónia-díj nyertese, nagykövet, a Magyar ENSZ Társaság elnöke
  2. Prof. Dr. Dezső Tamás - a Migrációkutató Intézet igazgatója, a Batthyány Lajos Alapítvány elnöke
  3. Dr. Fehér Éva – a Terrorelhárítási Központ Egészségügyi Igazgatóságának igazgatója
  4. Prof. Dr. Hermann Róbert – a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettese
  5. Prof. Monok István – a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ főigazgatója
  6. Prof. Náray-Szabó Gábor – kémikus, nyugalmazott egyetemi tanár
  7. Dr. J. Újváry Zsuzsanna - történész, mestertanár, nyugalmazott egyetemi docens.

 

A díjazás folyamata

 Jelölési időszak és értékelés

A június közepétől július végéig tartó másfél hónapos jelölési időszak után a Bíráló Bizottság értékeli a beérkezett jelöléseket. A jelöltek listáját és az érvényes jelöléshez szükséges valamennyi dokumentumot - a Jelölőlapot, az Ajánlásokat a szükséges adatokkal és aláírásokkal kitöltve – a Bíráló Bizottsági tagjai megkapják értékelésre.

 Határozathozatal

 A Bíráló Bizottság tagjai ajánlást tetsznek 3-3 lehetséges nyertes megjelölésével a gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjak várományosaira a jelöltek prioritási sorrendjének felállításával. Az Alapítvány Kuratóriuma a Bíráló Bizottság ajánlása alapján minden évben szeptember elején hozza meg döntését a Díjak odaadományozásáról.

 Batthyány Tematikus Hét

Minden évben október első hetében indul - általában vidéki helyszínen (az előző években Felsőörs, Körmend) - a „Tony - Szeressétek egymást és tiszteljétek Atyátok emlékét!” című színdarab bemutatásával és szent mise celebrálásával.

 A Díjak hivatalos átadása

Hagyományosan minden évben az Aradi Vértanúk kivégzésének nemzeti gyásznapján, október 6-án hivatalosan felkért politikai szereplők és a sajtó képviselőinek jelenlétében adják át az Alapítvány képviselői a díjazottaknak az elismerést.

2020-ban és 20221-ben a Batthyány-örökmécses, míg 2022-ben a Fuimei úti sírkertben található Batthyány-mauzóleum volt a díjátadó helyszíne.

 Ünnepélyes Gála

A Batthyány Tematikus Hét során, a hivatalos átadást követően díszvacsorával egybekötött fogadás az esemény rangjához méltó helyszínen. 2020-ban a COVID-19 járvány miatt ez elmaradt, 2021-ben azonban a Batthyány Lajos Alapítvány székhelyén, a Lónyay-Hatvany Villa biztosított exkluzív helyszínt.

 

Támogató partnereink

Együttműködő partnerek

Médiapartnerek