A 2020-as évi gróf Batthyány Lajos és gróf Zichy Antónia díjátadó

Az Aradi vértanúkra való megemlékezés napján idén első alkalommal – október 6-án a Batthyány örökmécsesnél a Magyar Batthyány Alapítvány, Novák Katalin, miniszter asszony jelenlétével átadta a gróf Batthyány Lajos és gróf Zichy Antónia díjakat.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások volt minisztere a polgári Magyarországért tett tevékenységéért, míg Dr. Nagy Natália, az Ungvári Egyetem filológiai tanszékének docense, a külhonban élő magyarok anyanyelvi ápolásáért vehette át az idén első alkalommal odaadományozott díjat.

2020. július 21. – TONY IRODALMI EST

"Szeressétek egymást és tiszteljétek Atyátok emlékét"

 

Gróf Zichy Antónia, gróf Batthyány Lajos özvegye

(1816-1888)

visszaemlékezései férje fogságáról és haláláról

Virtuális utazás egy "időtlen királynővel" – Élő színészi játék és szakmai beszélgetés

A tavaly őszi színházi premier alapján készült önálló, 45 perces irodalmi est az 1848-as forradalom és szabadságharc hőseinek és mártírjainak, azon belül is egy példaértékű házaspárnak, gróf Zichy Antóniának és gróf Batthyány Lajosnak kíván méltó emléket állítani.

A produkció "flashback" egy teljes életútra: gróf Batthyány Lajosné Zichy Antónia, akit társaságban Tonynak hívtak, emlékképekben meséli el életét. Az élő színészi játékot zenei betétek, rekonstruált hangbejátszások gazdagítják, melyek nem csupán hitelessé, de valóságosabbá teszik a virtuális utazást.

 

 

A Batthyány Tematikus Hét programja

A jelenlegi pandémiás helyzetben mindannyiunk számára a legfontosabb egészségünk védelme, ezért előzetes terveinktől eltérően a gróf Batthyány Lajos és a gróf Zichy Antónia díjak átadására szűk körben, szabadtéren kerül sor Budapesten, 2020. október 6-án.

A Magyar Batthyány Alapítvány a programváltozás jogát fenntartja, emellett az érvényes és irányadó járványügyi szabályok betartásának tesz eleget.

A Batthyányak és a ferences rend kapcsolata című pályázat győztese

A Batthyányak és a ferences rend kapcsolata című pályázat győztese

A Magyar Batthyány Alapítvány gróf Batthyány Lajos emlékének tisztelegve a Magyar Képzőművészetei Egyetem (MKE) hallgatói számára "Batthyányak és a ferences rend kapcsolata" címmel idén tavasszal dombormű és emléklap elkészítésére pályázatot írt ki. A pályaművek első körben való elbírálására – az idén első alkalommal meghirdetett – "Batthyány Tematikus Hét" című programsorozat keretében került sor, szeptember 25-én. A Bírálóbizottság tagjai két pályaművet további fordulóra javasoltak. A végleges döntésre 2020. november 6-án került sor. A bírálat értelmében Leitert Vivien, IV. éves szobrász hallgató kompozíciója került ki végső győztesnek, a második helyen Tyurin Dániel, míg a harmadik helyen Kutas Dorottya Fruzsina alkotása végzett.

Támogató partnereink

Együttműködő partnerek

Médiapartnerek