2021-es díjazásról - gróf Batthyány Lajos és gróf Zichy Antónia-díj

A második alkalommal odaítélt díjakra számos jelölés érkezett, melyek összesítése után 2021-ben Kónya Imre, az 1989. évben alakult Ellenzéki Kerekasztal létrehozásának kezdeményezője érdemelte ki a gróf Batthyány Lajos-díjat, míg Bogyay Katalin, nagykövet, a Magyar ENSZ Társaság elnöke, Magyarország korábbi ENSZ és UNESCO állandó képviselője, az UNESCO 36. Közgyűlésének elnöke, a londoni Magyar Kulturális Központ alapító-főigazgatója, író a gróf Zichy Antónia-díjat. Idén először ítéltek oda posztumusz díjakat, melyet az Alapítvány Prof. Dr. Zimányi Vera (1930-2021) egyetemi tanárnak, illetve Balázs Ferenc (1951-2020) Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar énekesnek adományozott. Az idei díjazás fővédnöke Balog Zoltán, református püspök, a 2020. év díjazottja.

A díszvacsorával és a „Tony – Szeressétek egymást és tiszteljétek Atyátok emlékét!” című színdarab bemutatásával egybekötött Díjátadó Gála 2021. október 11-én volt a Lónyay-Hatvany Villában.

Bárki állíthatott jelöltet a gróf Batthyány Lajos és gróf Zichy Antónia-díjakra, melyek – tavalyhoz hasonlóan – október 6-án, a Batthyány Tematikus Héten kerültek átadásra a Batthyány-örökmécsesnél. A díjazás fővédnöke, a 2020. évi gróf Batthyány Lajos-díj díjazottja, Balog Zoltán főtiszteletű Püspök Úr.

A Magyar Batthyány Alapítvány 2019-ben hozta létre a gróf Batthyány Lajos és gróf Zichy Antónia-díjakat, melyeket olyan személyiségek kaphatják, akik korunk társadalmi, gazdasági, politikai, stb. kihívásaira innovatív választ adnak. A díjazottak pénzjutalom mellett a címadók arcképével ellátott emlékéremben részesültek.

Az Alapítvány a díjazottak kiválasztásához 2021-ben is független szakmai bíráló bizottságot állított föl, melynek tagjai: Balog Zoltán fővédnökletével Prof. Dezső Tamás, a Migrációkutató Intézet igazgatója; Dr. Fehér Éva, a TEK orvos igazgatója; Prof. Monok István, az MTA Könyvtár és Információs Központ főigazgatója; Dr. Pallós Nikoletta, a Batthyány Lajos Alapítvány főigazgatója; Tordai Teri, Kossuth és Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész; valamint Dr. J. Újváry Zsuzsanna, történész, nyugalmazott egyetemi docens.

A bíráló bizottság értékelése és felterjesztése után a Kuratóriumi döntésre szeptember elején került sor, a díjakat október 6-án, a Batthyány Örökmécsesnél adtuk át.

A Batthyány Tematikus Hét programja

2021 október 4-én, Körmenden indult a Batthyány Tematikus Hét, melynek fő eseménye a gróf Batthyány Lajos és gróf Zichy Antónia-díjak átadása volt.

Az Alapítvány a gróf Batthyány Lajos és gróf Zichy Antónia-díjak hivatalos és ünnepélyes átadásához kapcsolódóan 2020-ban – hagyományteremtő szándékkal – hozta létre a Batthyány Tematikus Hetet, vidéket is bekapcsolva a programsorozatba.

Körmenden, október 4-én „A Batthyány uradalmak” című kiállítással, valamint a „Tony – Szeressétek egymást és tiszteljétek Atyátok emlékét!” című színdarabbal indult a program.

Részletes program:

október 3., Pasaréti Közösségi Ház
Tony – Szeressétek egymást és tiszteljétek Atyátok emlékét! című irodalmi est

október 3., Felsőörs
Betakarítás Ünnepe, koszorúzás

 

október 4., Körmend, Batthyány Örökség Központ
„Tony  – szeressétek egymást és tiszteljétek Atyátok emlékét!” című színdarab

 

október 5., Harkányi Termál Rehabilitációs Centrum
Koszorúzás, „A Batthyány uradalmak” című kiállítás

 

október 6., Budapest, Batthyány-örökmécses
Gróf Batthyány Lajos, gróf Zichy Antónia-díj hivatalos átadása

 

október 7., 11.00, Pesti Ferences Templom – Szentmise

 

október 9., Körmend
Batthyány Örökség Központ  konferencia, Batthyány-Strattmann László

 

október 11., Lónyay-Hatvany Villa
Gróf Batthyány Lajos, gróf Zichy Antónia-díj, Ünnepélyes Gála, „Tony – Szeressétek egymást és tiszteljétek Atyátok emlékét!” című színdarab bemutatása

„A Batthyányak és a ferences rend kapcsolata” című pályázat

Kihelyeztettük a Pesti Ferences Rendi Templom Kossuth Lajos utcai homlokzatára gróf Batthyány Lajos és boldog Batthyány-Strattmann László bronzba öntött portréját.

Támogató partnereink

Együttműködő partnerek

Médiapartnerek